В умовах воєнного стану під час організації освітнього процесу одним з найактуальніших питань є організація харчування.
З метою забезпечення учасників освітнього процесу безпечним харчуванням у таких умовах постановою Кабінету Міністрів України від 08.10.2025 №1280 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 №305», внесені зміни, зокрема, «Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (далі – Порядок) доповнено розділом «Організація харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту», «Норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» доповнено додатком 16 «Рекомендований перелік та норми споживання харчових продуктів здобувачами освіти/дітьми, педагогічним та іншим персоналом закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у разі їх перебування на об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту» (далі – Рекомендований перелік).
Розділ Порядку визначає принципи планування, спосіб організації харчування в закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку в захисних спорудах.
Засновник (засновники) разом з керівниками закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку за погодженням з відповідними обласними держадміністраціями (військовими адміністраціями) приймають рішення про організацію харчування здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу закладу в захисних спорудах з урахуванням оцінки рівня ризику безпеки в системі освіти для закладів освіти.
Для організації харчування засновник (засновники), керівники закладів освіти, закладів оздоровлення та відпочинку для харчування всіх здобувачів освіти/дітей, педагогічного та іншого персоналу закладу облаштовують за можливості в захисних спорудах приміщення (зони) за такими способами організації харчування:
буфетна зона, що забезпечує можливість споживання в захисних спорудах обмеженого асортименту готових страв, напоїв і кулінарних виробів або харчових продуктів з Рекомендованого переліку;
отримання готової гарячої їжі, що забезпечує приймання готової гарячої їжі в захисних спорудах з харчоблока опорної чи базової кухні;
отримання готової охолодженої їжі, що забезпечує приймання готової охолодженої їжі в захисних спорудах з фабрики-кухні.
Режим і кратність харчування під час перебування в захисних спорудах визначається залежно від віку контингенту, складності безпекової ситуації, наявних можливостей, умов, інших чинників з урахуванням рекомендації щодо мінімального чотиригодинного інтервалу між прийомами їжі.
Допускається можливість забезпечення негарячого харчування готовими охолодженими продуктами і стравами, напоями та кулінарними виробами, у тому числі промислового виробництва.
Для планування та організації харчування можуть використовувати напої, страви, кулінарні вироби, готові до споживання харчові продукти, у тому числі тривалого зберігання; страви, напої та кулінарні вироби з асортименту буфету; готові продукти промислового виробництва відповідно до Рекомендованого переліку.
У разі вибору способу організації харчування в захисних спорудах, що включає приготування, видавання та споживання готової їжі (як гарячої, так і охолодженої, у тому числі продукції з асортименту буфету), керівники закладів, оператори ринку харчових продуктів можуть доповнювати меню і щоденні меню-розклади новими, зручними для споживання в захисних спорудах стравами, напоями та кулінарними виробами, перекусами. Порядок і періодичність споживання таких страв, напоїв та кулінарних виробів погоджується засновником (засновниками) закладу.
Більш детально з вимогами до організації харчування в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту можна ознайомитися за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/305-2021-%D0%BF#Text.

