75% солі, яку ми споживаємо на добу, потрапляє в наш раціон з магазинних продуктів. І досить часто сіль в продукті маскують іншими назвами. Як зорієнтуватись, щоб не піддатись маніпуляціям виробників? Допомагає розібратись Держпродспоживслужба.
Як маркується харчова продукція
Всі харчові продукти, що реалізуються на території України, мають обов’язкове маркування. Етикетка повинна містити такі основні відомості:
-Назву продукту;
-Склад – перелік інгредієнтів у порядку зменшення їх кількості;
-Поживну цінність – калорійність, кількість білків, жирів, вуглеводів та, що важливо, вміст натрію або солі;
Термін придатності та умови зберігання;
Виробника або імпортера, а також країну походження.
Де шукати інформацію про сіль
Інформація про вміст солі може зазначатися двома способами:
-Як сіль (NaCl) – напр., «Сіль: 1,2 г на 100 г продукту».
-Як натрій (Na) – у цьому випадку, щоб дізнатися еквівалентну кількість солі, кількість натрію слід помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, якщо продукт містить 0,5 г натрію на 100 г, це приблизно 1,25 г солі.
Варто звертати увагу на розмір порції: іноді вміст солі вказується не на 100 г продукту, а на одну порцію, зазначену на упаковці.
Вивчай інформацію на упаковках. Купуй, де солі менше! Норми прості:
✅ до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір
✅ до 1 г / 100 г — прийнятний
❌ більше 1 г / 100 г — вже забагато, краще знайти альтернативу або стежити за кількістю спожитого
Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше! #ЇжМеншеСолі!
За матеріалами МОЗ України

