Як читати упаковку на продуктах: де «ховається» сіль?

Українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ. І 75% цієї солі потрапляє в наш раціон з магазинних продуктів. Виробник може «маскувати» сіль у твоїх улюблених — і навіть не солоних на смак — продуктах, ховаючи її за харчовими добавками. Тому важливо знати кілька простих правил.
Зазвичай кількість солі в продукті вказують у полі «Поживна цінність» на упаковці. Однак не всі виробники це роблять, тож декілька підказок, як читати будь-яку упаковку.

  1. Сіль vs натрій
    На упаковці може бути написано «сіль» або «натрій (sodium)». Якщо бачиш «натрій», множ число на 2,5 — й отримаєш реальну кількість солі у продукті. Наприклад, 0,8 г натрію = 2 г солі.
  2. Орієнтир — на 100 г продукту
    Забудь про розрахунки «на порцію». Виробники часто занижують дані, рахуючи порцію в 20–30 г. Насправді об’єктивний показник — саме кількість солі на 100 г продукту.
    Норми прості:
    ✅ до 0,3 г / 100 г — чудовий вибір
    ✅ до 1 г / 100 г — прийнятний
    ❌ більше 1 г / 100 г — вже забагато, краще знайти альтернативу або стежити за кількістю спожитого
  3. Уважно дивися склад
    Сода, глутамат натрію (E621), бікарбонат натрію, нітрат натрію, розпушувач — це теж джерела натрію.
    Вивчай інформацію на упаковках. Купуй, де солі менше! Ще більше порад і корисної інформації про сіль у харчуванні тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49
    Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

За матеріалами ЦГЗ МОЗ України.